SKUPAJ SE IMAMO LEPO – IDEJE ZA DEKLETA IN FANTE
Spoštovani starši in spoštovani vaši otroci…no malo so tudi moji kakšno urico na teden.
Tretji teden je za nami. Sama si včasih rečem, da sem se že navadila novega načina življenja. Pa se nisem in ne želim si. Želim si vse tako kot je bilo prej, da grem v službo, da vidim nasmejane otroke, zadovoljne vzgojiteljice, da občutim da sem nekoga nekaj novega naučila ali pa da skupaj ugotoviva, da se bova morala še truditi.
Pripravila sem prispevek, ki sem ga poimenovala Skupaj se imamo lepo. Zbrala sem nekaj aktivnosti najprej za nas, dekleta, ki imamo seveda prednost, potem nekaj za fante, brez katerih ne bi zmogle uresničiti vseh naših sanj, vse pa na koncu vabim v majhno hišico, ki vedno lahko dobi veliko srce, ker so v njej pravi in srčni ljudje.
Naj s tem zaključim tale teden in vam vsem skupaj zaželim sproščen vikend in naj vam zdravje še naprej služi.
Lep pozdrav, učiteljica Vesna
ZA DEKLICE
Dekleta bomo najprej poskrbele, da bomo lepe in urejene.
Prijetno utrujeni in polni lepih vtisov se bomo vrnili domov.
HIŠKA POD MIZO
Naša hišica je nastala pod mizo, stene so iz odej, v njej pa ležimo na preprogi in blazinah.
Edina napaka te hišice je računalnik na njeni »strehi«, ki pa nam kljub napačni odločitvi, da smo ga postavili tja, ni prinesla neljubega dogodka.
Zelo bomo veseli kakšnega malo večjega obiskovalca, da se bomo lahko skupaj pogovarjali, smejali, brali. Če pa obiskovalci prinesete s seboj še kakšen čips ali smokije, nam bo pa vsem še bolj lepo.
Pripravila:Vesna Tavčar, spec. pedagoginja
DOMAČ PRALNI PRAŠEK
Potrebujemo:
- 125g Marseille mila
- 2l vroče vode
- 1 žlica soli
- 1,5 žlice sode bikarbone
- 2 žlici kisa za vlaganje
Pripomočki:
- plastična merilna posoda
- skleda
- večji lonec
- strgalo za sir
- veliko žlico
- 3 manjše posodice
- kuhalnico
POSTOPEK:
S strgalnikom naribaj milo v skledo.
V večjem loncu pogrej vodo. Naj ne bo vrela, ampak zelo vroča. Vanjo vsuj naribano milo in mešaj, da se milo stopi.
Dodaj sol in premešaj.
Dodaj sodo, premešaj.
Na koncu dodaj kis. Nastala bo zanimiva reakcija. Pomešaj.
Mešaj, dokler se ne shladi (pomešaj na vsake nekaj časa, ker se hladi kar nekaj ur).
Nato presuj v plastično posodo s pokrovom.
Pri pranju doziraj s posodico 1dl direktno v boben.
Prispevek pripravila:Veronika Repinc Bajrič
PEKA KRUHA IZ DROŽI
Zdaj je idealen čas, da se naučimo speči domači kruh in to brez kvasa.
Kaj so droži?
Droži (divji kvas, naravni kvas, kislo testo) so različna poimenovanja za isto stvar – združbo mlečnokislinskih bakterij in kvasovk iz naravnega okolja, s katerimi pripravljamo kvašeno testo. Bakterije se pod ustreznimi pogoji razmnožujejo.
KAKO USTVARIMO DROŽI?
Potrebujemo:
- velik kozarec za vlaganje
- gazo
- elastiko
- polnozrnato moko
- vodo
- žlico
- tehtnico
1.dan: Stehtamo 100g vode in 100 g polnozrnate moke, zmešamo v kozarcu, pokrijemo z gazo ter postavimo na polico.
2. dan: 50g zmesi damo stran, dodamo pa 50g moke in 50g vode, pokrijemo z gazo ter pustimo stati.
3. dan: 100g zmesi damo stran, dodamo pa spet 50g moke in 50g vode, pokrijemo in pustimo
4. dan: Ponovimo isto.
5., 6. in 7. dan: Ponovimo isto.
POTREBUJEŠ:
- 400g bele moke
- 230 g mlačne vode
- 160 g droži
- 5 g soli
PRIPRAVA TESTA:
Moko, vodo, sol in droži zmešaš v skledi,
jih vsaj 15 minut gneteš (na pomokani mizi),
nato pa daš za 3 ure vzhajati (v skledo, ki jo pokriješ).
Ponovno pregneteš, oblikuješ in ponovno vzhajaš 3 ure.
Nato prekucneš testo na naoljen in pomokan pekač. Pečico ogreješ na 200°C. Pod pekač daš na rešetko nizko posodo z vodo. Pečeš 35 minut.
Droži v kozarcu moraš »nahraniti« enkrat na dan. Kar odvzameš, toliko moraš dodati. Ker smo porabili 160 g, dodamo 80 g polnozrnate moke in 80 g (ml) vode. Premešamo in pokrijemo z gazo. Droži lahko postavimo tudi v hladilnik. V tem primeru jih »nahranimo« enkrat na teden.
Odstranjenim drožem lahko dodaš malo soli, jajce, nariban sir in spečeš omleto.
S kruhom sta eksperimentirala Urban in Veronika
Prispevek pripravila:Veronika Repinc Bajrič