04 583 41 50 / 041 758 671 info@poldestrazisar.si

O PROJEKTU

Šolska shema je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave (nekatere šole tudi  mleka in mlečnih izdelkov). Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Ker se na šoli zavedamo pomembnosti uživanja sadja in zelenjave, je letos tudi naša šola vključena v ta ukrep. 

Šolsko shemo smo na šoli pričeli izvajati v mesecu septembru. Vsem učencem bomo sadje in zelenjavo ponudili dodatno poleg redne šolske prehrane. Obrok bo financiran s strani države ter sredstev iz EU, kar pomeni, da bo za učence brezplačen.

Pri razdeljevanju bomo dali prednost svežemu sadju in zelenjavi. Razdelitve bomo izvajali enkrat tedensko, učenci bodo dobili skrbno pripravljeno sadje in zelenjavo po razredih in jo bodo lahko pojedli tisti dan pri malici. 

Izvajali bomo tudi dodatne dejavnosti, kjer bomo učence seznanjali s pomenom uživanja svežega sadja in zelenjave za zdrav in uravnotežen razvoj. Učenci 4., 6. in 8. razreda bodo izpolnili tudi anketo, s katero NIJZ želi spremljati spremembe stališč, znanj, prepričanj in vedenja učencev glede uživanja sadja in zelenjave (tudi mleka in mlečnih izdelkov). 

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani. 

 

Koordinatorka projekta: Veronika Repinc Bajrič

Ravnateljica: Aleksandra Valančič

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK​

V petek, 17. 11. 2023, smo v šoli Poldeta Stražišarja Jesenice za učence pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk. Učenci so tako brezplačno dobili simboličen zajtrk, sestavljen iz predpisanih sestavin: kruh, mleko,

maslo, med in jabolko.  Vse sestavine so bile lokalnega izvora. Nekateri učenci so prinesli tudi svoje skodelice. Zajtrk je teknil prav vsem učencem. Lahko potrdimo letošnji slogan: »Kruh za zajtrk – super dan!

Zapisala: Veronika Repinc Bajrič

DAN DEJAVNOSTI – ŠOLSKA SHEMA (4. 10. 2023)

Vse vsebine in dejavnosti so bile povezane s sadjem in zelenjavo. Učenci so spoznali  projekt Šolska shema.  Izdelovali so plakate o zdravi prehrani ter plakat Šolska shema. Gledali in poslušali so pravljice, reševali uganke, plastificirali  karte, risali in brusili igro spomin, gnetli sadje iz slanega testa, ustvarjali pogrinjke, risali strip, kuhali fižol, rezali zelenjavo in sadje…Svoje spretnosti so preizkusili tudi v premagovanju ovir na poligonu v telovadnici. V šolski jedilnici je vsak razred zase pripravil delitev. Vso zelenjavo in sadje so učenci tudi pojedli.

V škatli za nagradna vprašanja se je nabralo zelo veliko lističev. Pet srečnežev bo pri naslednji delitvi dobilo mini nagrade.

 

Zapisala:

vodja Šolske sheme Veronika Repinc Bajrič

 

ŠOLSKA SHEMA, 20. 10. 2022

V četrtek, 20. 10. 2022 smo na OŠ Poldeta Stražišarja organizirali dan dejavnosti Šolska shema. Izvajali smo ga v vseh razredih in oddelkih.  Rezali, dekorirali in okušali smo sadje in zelenjavo, se izobraževali iz pripravljenih vsebin na predstavitvi, izdelovali karte, spomin, plakat, pogrinjke, risali stripe, reševali uganke…..V šolski knjižnici smo si cel teden lahko ogledali vrsto knjig, povezanih s sadjem in zelenjavo.

Šolska shema je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave (nekatere šole tudi  mleka in mlečnih izdelkov). Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Mentorica Šolske sheme:

Veronika Repinc Bajrič

 

 

ŠOLSKA SHEMA 30. 5. 2023

Ali veste, da so jagode za današnjo šolsko shemo zrasle le nekaj kilometrov stran od naše šole? Zato so bile še posebej slastne.

 

(Skupno 692 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost