04 583 41 50 / 041 758 671 info@poldestrazisar.si

Poklicno usmerjanje

Pripravila: Mojca Nučič, univ. dipl. soc., projekt SCPI

 

V okviru projekta SCPI delamo tudi na  področju karierne orientacije učencev zaključnih razredov NIS programa. Iščemo načine za lažji prehod oseb s posebnimi potrebami na trg dela. Iščemo delodajalce, ki so pripravljeni sprejeti naše učence na praktično usposabljanje in jih po zaključnem šolanju tudi zaposliti. V zvezi s tem nastaja katalog delovnih sredin zgornje gorenjske, kjer imamo že nabor potencialnih delodajalcev, ki so pripravljene sodelovati z nami. Iščemo zakonske načine, ki bi urejali status naših učencev, v okviru  praktičnega dela  na praksi. Enkrat tedensko organiziramo delavnice za devetošolce, kjer jim pomagamo prepoznati svoja močna področja, interese in zanimanja za vpis v srednješolski program. Na tem področju smo pripravili t.i. »Mojo mapo«, ki vsebuje podatke o učencu in njegov osebni, izobraževalni, karierni načrt. Stremimo k temu, da načrt postane živ dokument in je učencu v pomoč pri prehodu v srednješolski program. Mapa je namenjena tudi shranjevanju spričeval in odločb in je dober pri pripomoček pri uresničevanju začrtane poti. V okviru projekta v sodelovanju s šolsko svetovalno delavko, organiziramo oglede srednjih šol in potencialnih delodajalcev. Spoznamo delo Zavoda za zaposlovanje in obiščemo Center za informiranje in poklicno svetovanje. Na delavnicah spoznajo na kakšne načine, kje in kako lahko vstopajo na trg dela in vzpostavljajo stike z delodajalci. V kolikor imajo učenci interes jim uredimo tudi delovno usposabljanje. Povezujemo se tudi z zaposlitvenimi centri in zavodi.

Usmerjeni smo k izgradnji in preizkušanju novih modelov, ki bi z novo zakonodajo lahko zaživeli. Tako smo zastavili že model:

  • poklicnega usmerjanja za devetošolce na programu NIS OŠPP
  • osebne mape z načrtom
  • dobre prakse povezovanja z zunanjim okoljem : Poldkova kavarna, Bolšji sejem, Dan za zdravje, medinstitucionalno sodelovanje in povezovanje šole, zdravstvenega doma in Centra za socialno delo.
  • vključevanja in dela s tujci

 

ŠOLSKI CENTER ŠKOFJA LOKA

              

 

ACRONI JESENICE

                     

 

SREDNJA ŠOLA JESENICE

                     

 

 

(Skupno 444 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost